Verzeker jezelf van een uitdagende baan!
Werken bij Klap logo
Mrt25
BHV

Waarom bedrijfshulpverlening?

200.000 ongevallen per jaar

Wist je dat er jaarlijks op de werkvloer in Nederland rond de 200.000 ongevallen plaatsvinden?

Helaas zijn er van de 200.000 ongeveer 100 zelfs fataal.

Kun je reanimeren?

Natuurlijk weet je op kantoor, waar de brandblusser hangt en waar de E.H.B.O.-spullen liggen. Maar weet je ook hoe je een brand moet blussen en hoe je de medewerkers en klanten evacueert? Kun je reanimeren of een slagaderlijke bloeding stelpen?

De Arbo-wet verplicht ieder bedrijf, elke winkel of instelling om de bedrijfshulpverlening (BHV) conform de wet te organiseren. Hiervoor kunnen medewerkers een BHV-cursus volgen en de hele dag oefenen op brandjes blussen, reanimeren en wonden verbinden. Daarnaast wordt er een stukje theorie getoetst.

Een goed opgeleide BHV´er kan het volgende:

1. Het verlenen van eerste hulp bij ongelukken

2. Het beperken en bestrijden van brand

3. Het alarmeren en evacueren, in noodsituaties van werknemers, bezoekers en winkelend publiek

4. Alarmeren en samenwerken met hulpverleningsorganisaties zoals de politie, brandweer en ambulancediensten Eisen

De Arbo-wet stelt natuurlijk ook eisen aan de organisatie van de bedrijfshulpverlening. Een van de belangrijkste is dat de hulpverleners binnen enkele minuten moeten kunnen optreden bij een brand of een ongeval. Dat kunt u alleen garanderen als er te allen tijde hulpverleners aanwezig en beschikbaar zijn. Daarom is het belangrijks dat op iedere afdeling iemand zit die zijn/haar BHV heeft.

Zorg dus dat er altijd genoeg BHV´ers binnen je bedrijf aanwezig zijn, oefenen het vluchtplan en laat niets aan het lot over. Zo werk je aan een veilige werkplek en weet iedereen wat te doen als het een keer echt mis gaat op kantoor!