Verzeker jezelf van een uitdagende baan!
Werken bij Klap logo
Aug26
Prefect gekleed?

Ideale kandidaat bij aanname

Onzichtbare eisen?

Een gedegen en objectieve selectieprocedure wordt in elkaar gezet en er wordt geprobeerd alle subjectieve invloeden uit te sluiten door managers te wijzen op bijvoorbeeld Halo en Horn effecten. Maar wat blijkt: onderzoeken hebben al bepaald hoe de ideale kandidaat eruit ziet.

Onzichtbare eisen?

Als HR professional of Recruiter ga je bij een vacature op zoek naar de eisen en wensen voor de "perfecte" kandidaat. Gewenste opleiding, kennis, ervaring en competenties breng je allemaal in kaart. Een gedegen en objectieve selectieprocedure wordt in elkaar gezet en je probeert alle subjectieve invloeden uit te sluiten door managers te wijzen op bijvoorbeeld Halo en Horn effecten. Maar wat blijkt: onderzoeken hebben al bepaald hoe de ideale kandidaat eruit ziet.

Make-up en snorren

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen met make-up betere banen krijgen, sneller promotie maken en meer verdienen dan vrouwen zonder make-up. Door de make-up zouden vrouwen professioneler overkomen. Vrouwen zonder make-up zouden de indruk wekken dat ze niet eens de moeite willen doen om er verzorgd uit te zien.

Uit datzelfde onderzoek is trouwens ook gebleken dat managers een baard of snor een slecht teken vinden. Deze mannen maken daarmee de indruk dat ze te lui zouden zijn om zich te scheren of ze zouden iets te verbergen hebben (bron: managersonline.nl).

Blonde vrouwen en brunettes

Hoewel blondines niet altijd als even intelligent worden getypeerd, verdienen zij toch tot 7 procent meer dan hun bruingelokte collega's. Naast het feit dat blonde vrouwen meer salaris krijgen, zijn ze ook vaker getrouwd met rijkere mannen. Mannen met een blondine aan hun zijde verdienen vervolgens eveneens meer (tot 6 procent) dan mannen wiens vrouw een andere haarkleur heeft (bron: nu.nl)

Een andere enquete heeft echter aangetoond dat brunettes vaker een hogere functie bekleden dan blondines en roodharigen en daardoor weer meer verdienen. Daarnaast bleek dat bruinharigen vaker serieus worden genomen, intelligenter worden geschat, lijken ze oprechter en zijn een betere kandidaat voor relaties op langere termijn (bron: nu.nl).

Size does matter?

Uit onderzoeksresultaten blijkt dat mannen ongeveer 1,5 procent meer salaris verdienen als ze vijf centimeter boven de gemiddelde persoon uitsteken. Die extra lengte levert daarmee net zo veel op als een jaar werkervaring. Vrouwen die langer zijn dan 1,76 meter blijken gemiddeld tot twee vaker 48.000 euro per jaar of meer te verdienen dan hun kortere collega's. Bovendien kwam uit de analyse naar voren dat lange vrouwen ook vaker leidinggevende functies hebben. (bron: nu.nl)

Aantrekkelijke sollicitant meer kans

Bijna een kwart van de Nederlandse HR-managers let meer op het uiterlijk van een sollicitant dan op de inhoud van zijn verhaal (bron: infonu.nl).

En uit een andere enquete bleek dat aantrekkelijke sollicitanten meer kans maken een baan in de wacht te slepen. Dat geldt met name wanneer degene die de selectie maakt jong is (bron: nuzakelijk.nl).

Alcohol

Pas echter wel op: de kans op het dagelijks nuttigen van alcohol is bijna twee keer zo groot bij hoogopgeleide vrouwen als bij lager opgeleide vrouwen. Ook hebben hoogopgeleide vrouwen vaker een drankprobleem.

Uit de analyse kwam een dergelijk verband tussen opleidingsniveau en alcoholconsumptie ook naar boven bij de mannen, maar het verschil tussen hoog- en laagopgeleide mannen is veel kleiner. (bron: volkskrant.nl)

Kledingkeuze

Wist je trouwens dat uit research bleek dat 1 op de 3 managers heeft aangegeven dat ze de keuze voor promotie voor een belangrijk deel laten afhangen van de kledingkeuze van een medewerker (bron: managersonline.nl).

Conclusie???

Tja... Ik kan natuurlijk schrijven dat je als blonde, lange, knappe, lager-opgeleide vrouw met make-up of lange man zonder snor en juiste kledingkeuze al bijna binnen bent. Maar dat zal denk ik toch niet helemaal het geval zijn. Daarnaast spreken de diverse onderzoeken elkaar soms tegen. Ik geloof echter dat het wel belangrijk is om je bewust te zijn dat er externe factoren zijn waarvoor wij mensen gevoelig kunnen zijn. Onder meer gedrag en houding van mensen roept emotionele reacties op, bewust maar ook onbewust.

Adviezen

Als HR-adviseur of Recruiter probeer je continue bewust te zijn van de onbewuste en subjectieve invloeden die mee kunnen spelen in het selectieproces. En door je daarvan bewust te zijn, kan je toch een zo objectief mogelijke indruk krijgen.

Hierbij nog een aantal praktische tips die kunnen helpen om het selectiegesprek zo objectief mogelijk te houden:

  • Stel van tevoren een lijst samen met eisen waaraan de kandidaat moet voldoen en daarnaast een lijst met wensen.
  • Bepaal vooraf over welke punten je in ieder geval vragen wilt stellen en stel deze vragen ook bij iedere kandidaat (man/vrouw/snor/brunette/enz.)
  • Stel je vragen op een open en STARR (situatie, taak, actie, resultaat, reflectie) manier
  • Scoor, na het gesprek, samen met jouw gesprekspartner de kandidaat naar aanleiding van de opgestelde lijsten (eisen en wensenlijst) Ga referenties na en ga of jouw bevindingen overeenkomen met de ervaringen van de referent.

Het is ook mogelijk om een assessment in te zetten of vooraf de kandidaten een (e-)test te laten invullen om zodoende ook een objectiever beeld te krijgen.

Wellicht hebben jullie ook nog bruikbare tips?