Verzeker jezelf van een uitdagende baan!
Werken bij Klap logo
Apr6
Portret Hugo Geijteman

In gesprek met Hugo Geijteman, ICT specialist bij Klap

Van whizzkid tot ICT ingenieur

Hij heeft leren lezen op een computer en in plaats van spelletjes spelen zat-ie vaker in het besturingssysteem te werken. Om computergebruik gemakkelijker te maken voor iedereen, bijvoorbeeld door het maken van programma´s en databases.

De jonge jaren: Databases

“Al van jongs af aan was ik gefascineerd door computers. In 1982, toen ik werd geboren, was de computer thuis nog lang niet standaard. Doordat mijn vader geïnteresseerd was in computers kwam ik daar al snel mee in aanraking. Zo heb ik zelfs voordat het op school aan bod kwam al leren lezen met behulp van een computer. Maar toen ik een jaar of 10 was, wilde ik meer dan alleen maar erachter zitten als gebruiker.

Zo zat ik vaker in het besturingssysteem te werken om het computergebruik gemakkelijker te maken voor iedereen. Daarna kwamen ook de databases. Ik zag de kracht en waarde van gegevens verzamelen en op een juiste manier presenteren. Daar wilde ik dus mee verder.”

Van Mavo tot Master

“Ik heb een bijzonder traject afgelegd als het gaat om opleidingen. Eigenlijk was het van MAVO tot Master. Omdat ik niet goed was in de talen Frans en Duits ben ik van de HAVO naar de MAVO gegaan. Daarna heb ik MBO Technische Informatica gedaan. Vervolgens HBO Information Engineering aan de Hogeschool Utrecht. Deze opleiding ging meer in op informatieverwerking en daarnaast een deel op managementvaardigheden.

vervolgens een pre-master opleiding en daarna de Master Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam. Dit was feitelijk het best passende vervolg voor de HBO opleiding wat ingaat op Informatie en informatieverwerking.”

Logisch vervolg: Verzekeringen

“Toen ik op zoek was naar een bijbaantje kwam ik er al snel achter dat er niets in de automatisering was in de avonduren. De enige banen voor 15-jarigen waren vakken vullen en een krantenwijk, maar ik wilde juist mijn kennis op informatica gebied vergroten! Doordat er niets anders was, heb ik mijn eigen bedrijf gestart. Tussen de studies en een bijbaan door was ik dus ook ondernemer.”

“Voor één van mijn klanten maakte ik ook websites en de techniek erachter. Dit bedrijf had weer contact met Klap. Het viel Klap toen al op dat mijn klant de webapplicaties snel gerealiseerd kreeg en Klap raakte daardoor geïnteresseerd in mijn diensten. Vanuit mijn eigen bedrijf heb ik 3 jaar diensten geleverd aan Klap. Ze gaven toen al aan me graag in dienst te willen hebben. Toen ik eenmaal klaar was met de studie ben ik met Klap om tafel gaan zitten. Nu werk ik 3 jaar bij Klap in loondienst en 3 jaar daarvoor als zelfstandig ondernemer op projectbasis.”

Functieomschrijving: ICT specialist

“90% van de tijd ben ik bezig met het ontwikkelen van nieuwe applicaties, websites of software. Dat er een document wordt gegenereerd als je ergens op een knop drukt. Dat gegevens netjes in een database worden gezet. Dat er automatische e-mails en sms'jes worden gestuurd na een offerteberekening. Dat soort dingen.”

“De grafische kant van de websites en applicaties wordt gedaan door onze webdesigner, daar werk ik dus veel mee samen. En het resultaat wordt dan echt super! Ik vind de koppelingen maken met andere systemen en databases één van de leukste dingen. Een simpel voorbeeld is het automatisch aanvullen van gegevens in een webformulier.”

Belangrijkste gebeurtenis? Ondernemen op je 16e

“Een belangrijke gebeurtenis was mijn eigen bedrijf op mijn 16e. Dat is de basis geweest van doorzettingsvermogen en hard werken. Het was ook de tijd van focussen op de dingen die ik leuk vond om te doen en te investeren daarin. Hoewel mijn eigen bedrijf niet meer bestaat, Pluk ik er nog wel steeds de vruchten van tot op de dag van vandaag.”

Klap ambities: 24/7 realtime online

“Wat ik wil bereiken bij Klap is de realisatie van ons systeem om alle simple-risk verzekeringen real-time en 24/7 online te verzekeren. We zijn hier al hard mee bezig, maar het zou een supermoment zijn als dit helemaal operationeel is!”

Leren en ontwikkelen bij Klap

“Ik heb bij Klap diverse opleidingen tot .NET Technology Specialist gevolgd. .NET is de programmeeromgeving van Microsoft voor het ontwikkelen van computerprogramma´s en websites. .NET heb ik inmiddels al veel ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe software. In het verzekeringsvak is dit meer gangbaar dan de scripttalen zoals PHP, alhoewel we daar ook veel mee werken. De opleidingen zijn dus een waardevolle aanvulling geweest.”

“Ik heb me kunnen ontwikkelen door cursussen te gaan doen die ik interessant vond maar ook zeer goed kon gebruiken bij Klap. Daarnaast is mijn functie natuurlijk een beetje apart. Tussen allemaal verzekeringsmensen zit ineens één techneut. Maar die vrijheid en de daarbij horende verantwoordelijkheid vind ik heerlijk.”

Hoe moeilijk is nou een autoverzekering?

“Ieder project leuk en bijzonder, maar een van de mooiste vind ik nog onze online autoverzekering. Technisch eigenlijk niet zo heel bijzonder, maar wel het hele traject. Je kunt nu 24 uur per dag een autoverzekering afsluiten, je gaat automatisch door een fraudecontrolesysteem en wordt daarna direct verwerkt in onze backoffice-applicatie. Dit is een goed voorbeeld van gehele automatisering van een proces. Het leuke is dan ook te zien dat ook in het weekend (als er verder niemand meer aanwezig is) autoverzekeringen gesloten worden. Werkelijk prachtig!”

Wil je nog iets opbiechten?

“Ik heb ook veel aan kennisoverdracht gedaan. Het is niet alleen leren, maar ook onderwijzen. Zo heb ik tijdens mijn studie in een minor e-business aan de Hogeschool Utrecht het keuzevak PHP georganiseerd, gegeven en beoordeeld. Was spannend en ontzettend leuk om te doen!”